Inspiracje, Kulinarne, Podróże, Portugalia, Włóczęga

Zjeść Azory

Azory to nie tylko piękne widoki, fantastyczna przyroda i zmienna pogoda. Azory to przede wszystkim jedzenie! I to jakie! 🙂 Zawsze wychodzimy z założenia, że jemy i pijemy lokalnie. Bo przecież smakowanie świata jest równie ważne, jak jego oglądanie i poznawanie innymi zmysłami. A kto wie, czy nie ważniejsze 🙂 Co zatem zjeść na Azorach?

Zobacz także:

Azory, São Miguel – punkt widokowy

1. Ananasy

Ananasy uprawia się na Azorach już od XVII wieku. Owoce są nieco mniejsze od znanych nam z polskich sklepów, w smaku są słodko-kwaśne, bardzo aromatyczne i soczyste. Zdecydowanie warto spróbować azorskich ananasów, szczególnie, jeśli można zjeść je bezpośrednio na bazarze – uczynny sprzedawca pokroi Wam od razu owoc na kawałki i zapakuje w elegancką foliówkę 😉 Można też odwiedzić plantację ananasów, na przykład tę w Fajã de Baixo: Ananases A. Arruda. Wstęp jest bezpłatny, jak do wielu azorskich manufaktur.

Mercado da Graça, Ponta Delgada – stoisko z ananasami.
Sprzedawca, który przygotowuje dla nas ananasa bezpośrednio do spożycia 🙂
Ananases A. Arruda – jedna z plantacji ananasów
Zajrzyjmy do szklarni…
Tak wygląda plantacja ananasów: wiele szklarni, w każdej inny etap wzrostu.
Ananasy dojrzewają 🙂
W środku jest tak 🙂

www, TripAdvisor

2. Ryby i owoce morza

Azory to wyspy. Byłoby dziwne, gdyby mieszkańcy nie trudnili się rybołówstwem. Na szczęście dla nas łowią nie tylko ryby, ale też inne stwory morskie i dzięki nim możemy spróbować takich rewelacji, jak skorpeny, boca negra, ośmiornica, krewetki czy lapas (czareczki, ślimaki morskie). A że knajpki to najczęściej niewielkie przedsięwzięcia rodzinne, wszyscy starają się przygotować dania jak najlepiej, żeby dostać dobrą notę na Tripadvisorze 😉 I naprawdę umieją gotować! Robią to z sercem i przyjmują swoich gości iście rodzinnie. W sumie z każdej restauracji wyszliśmy najedzeni, dopieszczeni i szczęśliwi 🙂

Ryby na mercado – do wyboru, do koloru 🙂
Tę wybraliśmy w Gastronomo. Była pyszna!
Azory kulinarnie - ryby
Gastronomo. Ryba już po przyrządzeniu
Xitaka. Zupa rybna, którą podzielono na dwie porcje specjalnie dla nas. Za mną – potwory w akwarium. Przyciągały głównie dzieci 😉
Xitaka. Danie główne – ośmiornica, podana z ziemniakami i kapustą, rewelacja! Mięciutka i przepyszna.
Azory kulinarnie - owoce morza
O Corisco. Krewetki z grilla. Pikantne 🙂
O Corisco. Lapas, ślimaczki morskie, genialne 🙂

TripAdvisor

TripAdvisor

TripAdvisor

3. Steki

Steki są absolutnym must-eat na Azorach. Azory słyną ze swoich hodowli krów, które robią tu, co chcą i gdzie chcą, a ich pastwiska ogranicza w zasadzie tylko ocean. Szczęśliwe krowy pasą się na całej zielonej wsypie Świętego Michała, mając do dyspozycji ogromne połacie zielonych, górzystych terenów. No jakbym ja miała codziennie lunch z widokiem na ocean, to też bym była szczęśliwa! 😀

Steki podaje praktycznie każda restauracja, ale my wybraliśmy się do tej najbardziej polecanej. I wiecie co? Pomimo tego, że to był styczeń, należało zrobić rezerwację. Na szczęście nam się udało zjeść (umówmy się, na steka nie czeka się zbyt długo), ale mieliśmy szczęście – jak wszędzie na Azorach – trafić na wspaniałą obsługę. Bo tak wiele zależy przecież od ludzi, a ludzie na Azorach są wyjątkowo życzliwi 🙂

Azory kulinarnie - steki!
O Galego. Wspaniały stek ze szczęśliwej krowy. Naprawdę!
O Galego. Szczęśliwa psyche. I wino też było dobre 🙂
Szczęśliwe krowy. Z widokiem na ocean.

TripAdvisor

4. Cozido das Furnas

Azory to wyspy wulkaniczne. W dodatku leżące na styku trzech płyt tektonicznych. Ludzie nauczyli się tu żyć na czynnych wulkanach i wykorzystywać je do własnych potrzeb. W miasteczku Furnas na przykład gotują w wulkanie potrawę, złożoną z mięsa i warzyw. Kto by nie chciał zjeść mięsa ugotowanego w bulgoczącej ziemi? 😉

My chcieliśmy. Jednak okazało się, że to nie jest takie proste, bo potrawa gotuje się wiele godzin i w styczniu nie każda restauracja dysponuje już ugotowanym, pachnącym świeżą siarką, cozido. Jednak udało nam się znaleźć knajpkę, w której nam podano to słynne danie. Było trochę zimne, trochę smaczne i siarką nie śmierdziało. Tak szczerze, to żadna rewelacja, ale trzeba było zaliczyć 😉 W skład potrawy wchodzą ziemniaki, kapusta, marchew, tłuste wieprzowe mięso, wołowina, a także drób i chorizo.

O Miroma. Cozido das Furnas, danie gotowane w wulkanie.
Gotuje się 😉 Będzie jutro w karcie.

TripAdvisor

5. Samoobsługowy grill

To nie tyle potrawa, co sposób podania. Otóż na Azorach popularne jest grillowanie w ogóle – świadczą o tym murowane grille, stojące przy prawie każdym punkcie widokowym, będącym jednocześnie miejscem odpoczynku. Wystarczy przywieźć ze sobą jedzenie na grilla i opał, a urządzenie stoi gotowe 🙂 Zwyczaj zadomowił się także w restauracjach, w których na stole ląduje albo klasyczny, nieduży grill węglowy, albo raclette. Do tego dostajemy surowe mięso lub ryby i grillujemy według własnych umiejętności i potrzeb 🙂 Oczywiście obsługa służy pomocą. Do grilla dostajemy zazwyczaj jakieś sosy i pasty. Przyznam, że wychodzi z tego niecodzienna kolacja 😉

Zdecydowaliśmy się na taką atrakcję w Açores Grill, dostaliśmy grill węglowy. Nad stołem wisiał wyciąg, pochłaniający dym i zapachy. Wzięliśmy do tego dwa zestawy mięs. Wołowina była nieco twarda, kurczak całkiem ok, a kiełbaski bardzo intensywne i ostre, a do wszystkiego dostaliśmy rewelacyjny sos domowy, frytki i sałatkę. Było dobrze, chociaż według mnie przydałoby się dołożyć do mięsa trochę grillowanych owoców (ananas czy banan). Zróżnicowałoby smaki 🙂 Natomiast wino!… Wino z Pico było rewelacyjne 🙂

Açores Grill. Mięso na grilla.
Açores Grill. Grillujemy 🙂
Açores Grill. Smacznie i niecodziennie 🙂

TripAdvisor

6. Cataplana

Cataplana nie jest typowo azorskim daniem. Pochodzi z rejonu Algarve. Cataplana to nazwa naczynia, w którym przyrządza się tę jednogarnkową potrawę z rybami, owocami morza, warzywami, pomidorami i winem. Ale skoro podają ją na Azorach, grzechem byłoby nie spróbować 🙂 Danie jest spore, ryby są z ośćmi, krewetki w pancerzykach, pracy jest przy jedzeniu naprawdę dużo, ale dla dobrej cataplany – warto się pomęczyć 🙂

Alabote. Cataplana dla dwojga.

TripAdvisor

7. Morcela com ananas

To danie wyborne, aczkolwiek nie dla wszystkich. Mianowicie jest to kaszanka z grilla z ananasem. Ich kaszanka nie jest zbyt podobna do naszej (jakby brakuje w niej kaszy?…), ale za to jest pikantna i to zestawienie smaków naprawdę daje radę. Jako miejscową ciekawostkę – trzeba spróbować 🙂

Alabote. Morcela com ananas.

TripAdvisor

8. Sery i wino

Skoro Azory słyną ze szczęśliwych krów, to dlaczego mają nie słynąć z serów? Oraz z wyśmienitego wina z winnic ze stoków Pico, oczywiście wulkanu, a jednocześnie najwyższego szczytu Portugalii. Najlepiej przekonać się o tym samodzielnie, zaglądając do Króla Serów (O rei dos queijos) przy Mercado da Graça. Polecamy ser o nazwie wyspy: São Miguel. Co do wina zaś – najlepsze piliśmy w Açores Grill (polecone przez właściciela), a to kupione na chybił trafił w sklepie okazało się być bardziej “chybił” 😉

O rei dos queijos – Król serów. Warto zajrzeć 🙂
Ser do lekkich nie należy 😉

TripAdvisor

9. Herbata

Skąd się wzięła herbata na Azorach? Z Chin, oczywiście, ale… przez Brazylię. Z 14 niegdysiejszych fabryk dziś zostały dwie, obie można zwiedzać, w obu można napić się darmowej herbaty z własnych upraw. Można też przejść się między krzaczkami herbaty, poznać proces produkcyjny i oczywiście zaopatrzyć się w aromatyczny susz 🙂 Polecamy szczególnie mniejszą fabrykę Chá Porto Formoso, panuje tam sympatyczna atmosfera, jest pięknie urządzona herbaciarnia, a panie z przyjemnością opowiadają o herbacie. Chá Gorreana to miejsce turystyczne, nie znajdziecie tu klimatu małej manufaktury.

A jeśli nie mamy czasu ani możliwości wybrania się na drugą stronę wyspy, zawsze możemy odwiedzić herbaciarnię w Ponta Delgada i spróbować różnych gatunków lokalnych herbat z jakimś słodkim dodatkiem 🙂

Pola herbaciane w Porto Formoso
Ekologiczna azorska herbatka
Zakątek w Chá Porto Formoso
Chá Gorreana
Chá Gorreana
Herbaciarnia Louvre Micaelense
Herbatę podają tu tak 🙂

TripAdvisor

www, TripAdvisor

TripAdvisor

10. Likiery

Azory słyną z wyrobu likierów. Najsłynniejszy to chyba ten z marakui 😉 Ale może być też z ananasa, bananów, karmelowy czy… mleczny. Smakuje podobnie do naszego ajerkoniaku, ale jest przezroczysty jak inne likiery. Wszyscy ciągle pytają, które lubimy najbardziej, a my… lubimy najbardziej wszystkie! :)))

Żeby się przekonać, jakie to bogactwo smaków, najlepiej zajrzeć do Fábrica De Licores – A Mulher de Capote, fabryki likierów w Ribeira Grande. Zwiedzanie jest oczywiście darmowe (i krótkie), kończy się w świetnie zaopatrzonym sklepie, w którym gros produktów jest przystosowanych do potrzeb turystów z bagażem podręcznym. Zwiedzanie kończy się również degustacją 🙂

Gastronomo. Po obiedzie – deserek. Nie wliczony do rachunku…:)
Café Clipper. Wchodzisz do najbliższego baru, bo nie możesz się doczekać smaku likieru z marakui, a potem okazuje się, że on jest megasłodki! 🙂
Fábrica De Licores – A Mulher de Capote
Likiery sobie leżakują.
Do bagażu podręcznego też weźmiesz likier! No dobra, likierek…
Piękne opakowania dla szlachetnych trunków 🙂

TripAdvisor

TripAdvisor

To z pewnością nie wszystko, czego warto spróbować, będąc na Azorach. Robią na przykład całkiem przyzwoite, delikatne piwo, pasujące do wszystkiego 😉 Chwalą się ciasteczkami z wyspy Graciosa (na São Miguel do kupienia wyłącznie w postaci zapakowanej). W każdej piekarni robią bolos lêvedos – słynny placek drożdżowy. I całą masę innych ciasteczek 🙂 Market jest pełen owoców i warzyw, nawet w styczniu niczego nie brakuje. A knajpy prześcigają się w atrakcjach. Szkoda jedynie, że do bagażu podręcznego nie można zabrać rozsądnej ilości likieru…;)

(styczeń 2018 r.)

Może Cię także zainteresuje...

8 thoughts on “Zjeść Azory

  1. O mniam! Jaki apetyczny post! Uwielbiam takie 😀 Czytam i ślinka mi cieknie. Czy likier z marakui jest jednym z tych, które trzeba spróbować? Zwrócił moją uwagę bo lubię takie egzotyczne trunki 🙂

    1. Koniecznie trzeba spróbować! Jest oczywiście niesamowicie słodki, dla lubiących wytrawne alkohole to może być niezły szok, ale jest jednocześnie pyszny i szybko się smak przestawia 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.