Strona głównaInspiracjeCzas na ser, Lidzbark Warmiński

Czas na ser, Lidzbark Warmiński

Przez spieczoną słońcem pustynię, na odpornych na upał wierzchowcach, wędrowali smagłolicy mężczyźni. Jechali do odległej wioski. Już od jakiegoś czasu ich plemiona prowadziły osiadły tryb życia i zajmowały się hodowlą zwierząt. Także tych dających mleko. Wypełniali nim zrobione z cielęcych i jagnięcych żołądków bukłaki, które następnie przywiązywali do siodeł. To była część prowiantu na drogę. Po długiej jeździe, spragnieni, sięgnęli do bukłaków. Ale po gorącym dniu i całodziennym mieszaniu się płynu ze zwierzęcym enzymem trawiennym – podpuszczką – nie było już tam mleka. Był przezroczysty płyn pełen białych skrzepów. Właśnie zaczął się wytrącać pierwszy na świecie ser ;)

Czas na ser

Lidzbark Warmiński już po raz IX gościł miłośników sera podczas festiwalu Czas na ser. Na dziedzińcu Hotelu Krasicki rozstawiły się stoiska z dobrem wszelakim. Były tu obłędnie pachnące wędliny, cudownie słodko-ostre konfitury, cała gama oliwek i oliw z różnych stron, pyszne chleby i napoje. Oczywiście większość stoisk to stoiska serowarów. A było w czym wybierać: były nasze ulubione sery dojrzewające, były też pleśniowe, świeże i wędzone, a także jogurty. Wystawcy sympatyczni, chętnie opowiadali o swoich wyrobach, można było o wszystko zapytać i oczywiście spróbować. Niestety, nagrodzone sery szybko się skończyły i nie udało nam się każdego spróbować. W ogóle okazało się, że zainteresowanie serami przerosło przygotowanie wystawców: w niedzielę część z nich już pojechała do domu, bo… skończył im się towar ;) Z naszego punktu widzenia trochę szkoda, bo liczyliśmy na dokończenie zakupów właśnie w niedzielę. Natomiast doskonałym pomysłem były warsztaty. Nam najbardziej podobały się te z łączenia serów i oliwy, bo dużo dowiedzieliśmy się właśnie o oliwie od pana z firmy NOEV.

Czas na Ser - lokalizacja na dziedzińcu zamkowym
Na dziedzińcu Hotelu Krasicki zagościł festiwal Czas na ser
Zwiedzających było wielu
Wielu wystawców oferowało sery kozie
Czas na Ser - stoisko serowarskie
Sery ze Strykowa
Kapitalny – wyróżniony ser od Serów Rzemieślniczych, dla nas pyszny :)
Tam, gdzie jest ser, chleb i woda, tam nie ma głoda. Nie da się ukryć ;)
Sery, sery!
Czas na ser - kawałki serka i kubeczki z oiliwą - podczas warsztatów
Podczas warsztatów łączenia serów z oliwami

Niestety, nigdzie nie udało nam się znaleźć listy wystawców :( Bardzo żałujemy, że organizatorzy nie zamieścili jej na swojej stronie www. Łatwiej byłoby nam sprawdzić, co przywieźliśmy do domu, a przed imprezą – kto na niej się znajdzie. Prezentacja kilku spośród kilkudziesięciu wystawców na FB nie wyczerpuje tematu, a ponadto jest bardzo niewygodna do odnalezienia. Publikujemy jednakże listę nagrodzonych firm serowarskich:

Wyróżnienie w kategorii sery świeże i twarogowe – Sery Kozie Pazdrowscy Michał Pazdrowski za pastę serową grecką

Wyróżnienie w kategorii sery podpuszczkowe dojrzewające – Sery Rzemieślnicze za ser Kapitalny

Wyróżnienie w kategorii sery podpuszczkowe dojrzewające – Spiżarnia Hrabiny Potulickiej za ser Hrabia Kazimierz

I nagroda w kategorii sery świeże i twarogoweSernica Dolnośląska za ser halloumi owczy z miętą

I nagroda w kategorii sery wędzoneEkologiczna Przetwórnia Mleka Koziego Capra Campinos za ser kozi capra wędzony

I nagroda w kategorii inne wyroby z mlekaSernica Dolnośląska za jogurt owczy

I nagroda w kategorii sery podpuszczkowe dojrzewająceSery Rzemieślnicze za ser Delikwent

Nagroda główna za najlepszy ser festiwalu 2019Groser Grodziskie Sery Kozie za Kozik truflowy

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy! A ciepłe myśli kierujemy ku serowi Kapitalnemu, który skradł nasze serca ;) Chociaż do domu wróciliśmy z wieloma paczuszkami, no bo któż nie lubi sera? :D

Oliwki nadziewane skórką z pomarańczy to naprawdę wyjątkowy smak :)
Czas na Ser - zimy kwas chlebowy nalewany przez najoryginalniejszego chyba wystawcę :)
Kwas chlebowy i inne specjały do picia przygotowane według staropolskich receptur. Doskonałe na upał :)
Fantastyczne konfitury od Cytrynowych Królowych. Najlepsza – cytryna z czerwonym winem :)
CZasd na Ser - ale tu akurat stoisko z pętami kiełbas
Doskonałe wędliny z Podlasia
Browar Rzemieślniczy z Ełku dbał o niezmotoryzowanych ;)

A swoją drogą Lidzbark Warmiński to bardzo ładne miasteczko :) Poza zamkiem biskupów warmińskich jest tu uroczy deptak i tereny spacerowe wzdłuż brzegów rzeki Łyny. Warto przejść się po starym mieście i zajrzeć do Kolegiaty Świętych Apostołów Piotra i Pawła.

Zamek biskupów warmińskich i plymouth Młodej Pary
Nad rzeką Łyną
Na deptaku
Gdzieś w miasteczku
Dawna remiza strażacka
Widok przez Wysoką Bramę
Gdzie to jest?

Festiwal Czas na ser odbywa się na dziedzińcu Hotelu Krasicki

(czerwiec 2019 r.)

1 komentarz

Odpowiedz

Skomentuj
Podaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jak się spotkali? Przypadkiem, jak wszyscy. Jak się zwali? Na co wam ta wiadomość? Skąd przybywali? Z najbliższego miejsca. Dokąd dążyli? Alboż kto wie, dokąd dąży?

Denis Diderot "Kubuś Fatalista i jego pan"

Najchętniej czytane